Ingen brådska med fusion

Ingen brådska med fusion, publicerat i Syd-Österbotten fredag 28.10.2017
(suomeksi jäljempänä: Ei kiirettä kuntaliitoksella)

Uppdateringar 05.12.2017:
1_ ”Vasabon Minna Nikander har valts till ny stadsdirektör i Kaskö”. Hon började 01.12.2017 – lycka till med en ny tjänst!!
2_ Fusionsförhandlingar med  Kaskö och Närpes ska uppenbarligen börja snabbt:
”Närpes inleder fusionsförhandlingar med Kaskö” (yle svenska)

Syd-Österbotten fredag 28.10.2017

INGEN BRÅDSKA MED FUSION I KASKÖ

Om man talar om ekonomi, så måste man använda siffror. Inte så många, men så manga, att alla förstår verkligheten.

Kommunerna och deras beslutsfattare (bara) talar om sammanslagningar utan siffror och annan argumentation. Fusionen är det sista och största beslutet I kommunens historia.  Man måste kalkylera och kalkyrera allting, tänka och en gång till och på förhand.

Efter social- och hälsövårdsreformen 2020 Kaskö har bara tre miljoner euro I nettoutgifer för grundskolan, dagis,  byggnadstillsyn och trafikleder. I dag har Kaskö kostnader på cirka nio miljoner. Närpes siffror är nu: 54 miljoner, år 2020: 24 miljoner. Till exempel de krävande och svärförutsbära specialsjukvårdkostnaderna är historia om två åren.

Men reformens tråkiga sida är att man måste börja tänka på hur många anställda (alla) kommuner ha efter vårdreformen. Minskningen gäller också förvaltningen. En fusion påskyndar den här saken. Samarbertsförhandlingarna måste fortsätta och de nya måste sättas I gang i alla fall. Staten ska ta över hälften av kommunernas makten och pengar.

Alla kommunera belutsfattare måste börja anpassa till den saken. Det skulle ha varit artig mot den nya stadsdirektören om stadstryrelsen hade väntat med fusiondiskurssionerna. Om kommunen vill ha en bra direktör, måste besluttsfattarna lyssna på personer som tänker i nya banor och har åsikter. Kännedom om samhället i sin helhet och medmänsklighet är också dyrbara egenskaper I förändringssituationerna.

Men det bästa instrumentet att planera stora saker är att lyssna på vanliga invånare. Jag menar inte dyra folkomröstingar (kommunlagen 410/2015, § 24 och § 25), men jag vill se en klok och intelligent debatt. Invånarna I Kaskö har förmågan att göra det och beslutsfattarna måste höra dem i tid.

Rafael Hellsten
sökande till stadsdirektörtjänsten i Kaskö

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

98 − 89 =