Hämeenlinnan keskusta -autio?

KAAVAT JA KESKUSTAN ELÄVYYS

Kaupunkia katsoo uusin silmin, kun on välillä muualla. Hämeenlinnan keskustaan ja Goodmaniin on tullut kahviloita, jotka ovat myöhään auki. Parikymmentä vuotta sitten kirjoitin  kotisivuillani (http://www.hellsten.fi/matkakertomukset/hml15601.htm) kuinka kaupunki meni kiinni viimeistään jo klo 18.  Jotain merkitystä tälläkin on käsitteille elinvoima, elävyys.

AUTIOITUVA KESKUSTA, EHDOKAS EI TIEDÄ VIELÄ KAIKKEA

Toisaalta keskustasta ovat melkein hävinneet pienet ruokakaupat ja liiketiloja on tyhjillään. Olen ensimmäistä kertaa ehdolla ja en tiedä ihan kaikkea kaavoitusbyrokratiasta ja sen menetelmistä, joten saanen ihmetellä hiukan. Olen kyllä opiskellut ympäristöoikeutta, mutta ei pelkkä juridiikka opeta sen soveltamista. Asiat on aina käytännössä otettava haltuun.

VAALIKONEKYSYMYKSET ASUMISESTA

Vaalikoneissa kysyttiin mm. rakentamisesta, suosiiko sitä vai ei. No, ei kai uusien asuntojen rakentamisessa sinänsä voi jotain pahaa olla, eikös muuton pitäisi kääntyä tänne päin ja eikös ihmiset asu asunnoissa?

PALVELUT AINA PERÄSSÄ

MUTTA, miten saadaan edes arkiset lähipalvelut alueille, voiko kunta vaikuttaa siihen? Vai meneekö se aina niin, että ensin kaavoitus ja talot pystyyn ja palvelut tulevat perässä, jos ne ovat kannattavia. Toisaalta ”kaikkihan” toimivat järkevästi ja keskittävät kaikki asiat yhteen ostospäivään. Samana ostospäivänä voi samalla käydä ostoskeskittymässä kahvilassa ja/tai pikaruokapaikassa. Ei lähialueilla tarvita pieniä kauppoja, kahviloita ja ruokaravintoloita ja kukapa niissä kävisikään, ”kun ei ehdi ja on niin kallista”.

EI KAUPPOJA AINA ”ETELÄSSÄKÄÄN”

Itse olen aina onnistunut asumaan Hirsimäkeä lukuunottamatta eri kaupungeissa alueilla,  joissa on jopa 2-3 (pientä) kauppaa joidenkin kortteleiden säteellä. Auto ei ole ollut tarpeen, koska ei ole tarvinnut kuljettaa isoja joukkoja tai tavaroita. Yllättäen jopa Espoossa on sinänsä kiva alue nimeltään Tuomarila (2 900 asukasta), mutta ei siellä ainakaan pari vuotta sitten ollut kauppaa; toki siellä oli (ja lienee edelleen) elintarvikekioski ja vuoteen 2011 sinnitteli jopa lähiöelokuvateatteri.

http://yle.fi/uutiset/3-5892816

”Meillähän kauppaan lähdetään aina autolla, se on tosi kurjaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

76 − = 70