Korkeat koulukuljetuskustannukset

23.11.2017

RUUHKASUOMESSAKIN KOULUKULJETUKSET KALLIITA

– koulukuljetuskustannukset olivat Suomen huippua
– ilmeisesti korjattu

Koulukuljetusten kustannukset 2013-14 Iittalassa, Hämeenlinnassa olivat melko suuret Suomen oloissa, ottaen huomioon pitkienkin välimatkojen kunnat Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Kustannusten suuruus todella yllätti. Alimpana olevan linkin mukaan yhden kuljetusoppilaan keskimääräiset vuotuiset kuljetuskustannukset olivat Suomessa 2014 noin 1 450 euroa (valtiovarainvaliokunnan mietintö HE 38/2014: n johdosta).

KAKSI AUTOA, kustannukset 2 x 80 000 euroa = 160 000 euroa

– taksi samoissa hinnoissa

Hämeenlinnassa kuljetettiin 2013-14 (ehkä edelleen) Iittalan yhtenäiskoulun oppilaita Pirttikosken ja Lintumaan suunnille kahdella 16 henkilön autolla neljä edestakaista matkaa päivässä. Kummankin auton laskutus oli noin 9 000 euroa kuukaudessa.

Oppilaita oli kuljetuksissa noin 40 oppilasta. Oppilaskohtaisiksi vuosikustannuksiksi tuli silloin  noin 4 000 euroa /oppilas/vuosi!!!! Näillä kustannuksilla toimisi 20 oppilaan pikkukoulu vuoden verran (siis sen ajan kustannustasolla). Pelkkä siirtyminen uuteen järjestelmään maksaa aina, kilpailutus itsessään maksaa, toimittajan vaihtaminen maksaa.

Kilometrikustannukset olivat noin 1,70 euroa/kilometri. Samalla hinnalla olisi ajanut tavallinen taksikin, joka tilataan erikseen.

Toisaalta kuntien tilanne ei ole sellainen, että voisivat valita syrjäseuduilla kovinkaan monesta kuljetusten toimittajasta, eikä ihme kyllä eteläisessäkään Suomessa ole kovin laajaa kilpailua.

***************************

Valtiovarainvaliokunnan mietintö HE 38/2014: n johdosta;

Mietintö

”Valtionosuuden määräytymisperusteissa pitäisi muuttaa niin kutsuttua syrjäisyys-tekijää. Syrjäisyydellä on olennainen vaikutus harvaan asuttujen alueiden opetuksen järjestämiseen. Esityksessä ei kuitenkaan oteta huomioon etäisyyksiä ja välimatkoja harvaan asutuissa ja vesistöjen pilkkomissa kunnissa. Näissä kunnissa oppilaskohtaiset kustannukset saattavat nousta huomattavan korkeiksi. Kuljetusoppilaita on Suomessa yhteensä 116 400 ja oppilaskohtaiset kuljetuskustannukset ovat keskimäärin 1 450 euroa vuodessa. Kustannukset ovat nousseet 1,5-kertaisiksi viimeisen kuuden vuoden aikana pitkälti kouluverkon harventumisen myötä, ja nämä kustannukset kohdistuvat pitkälti harvaan asuttuihin kuntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

98 − = 90