Koulutusta verovapaasti

10.12.2017

Jälkikirjoitus 14.02.2018, nyt voimaantullut aktiivimalli työttömille ei edelleenkään hyväksy kouluttautumista aktiivisuuden osoitukseksi. Kuulemma kansakuntamme selviää globaalista kilpailusta vain kouluttautumalla ja pitämällä osaamis- ja koulutustason korkealla. Jos ensivaiheessa hyväksyttäisiin vaikka kansalaisopiston kielikurssi (maksaa) aktiivisuudeksi tai digikurssi, kaatuisiko budejtit ja talous- ja työelämä, entä autokoulu (tosin kallis), entä avoimen yliopiston jokin kurssi (hinta 10 euroa/opintopiste). Pienimuotoista koulutusta voi hankkia ja tehdä etänäkin, eikä ole paikkakuntasidonnaisuutta.

Mukavia uutisia kouluttautumishalukkaille ja työnantajille

KOULUTUSTA VAPAAMMIN TYÖNTEKIJÖILLE

Hallituksen esityksen 107/2017 vp mukaan työnantaja voi maksaa työntekijän työnantajalle tarpeellisen koulutuksen  ja tästä ei synny työntekijälle verotettavaa etua. Työnantaja voi vähentää kulut omassa verotuksessaan. Muutos tulee tuloverolakiin 1.1.2018 alkaen.

”Ehdotettu säännös laajentaisi työnantajan kustantaman koulutuksen verovapautta siten, että se kattaisi myös muun muassa peruskoulutuksen.”

Lisäksi enää ei ole väliä muutenkaan missä muodossa koulutus tapahtuu ja mihin tutkintoon se johtaa tai johtaako mihinkään.

HORJUVA KÄYTÄNTÖ TÄHÄN ASTI

Tähän tapaan on voinut tehdä tähänkin saakka, mutta mikä on katsottu tarpeelliseksi työnantajalle (ammattitaidon lisääntyminen) ja mikä taas on katsottu tulevan pelkästään työntekijän hyväksi ja eduksi (perustutkinto) on ollut tulkinnanvaraista.

Joskus kymmenien tuhansien eurojen MBA-koulutukset on katsottu tarpeellisiksi, joskus taas ei.  Nyt on tarkoitus poistaa tämä tulkinnanvaraisuuus. Tuloverolaki on alkuaan hyvinkin tiukka, kaikki mahdolliset rahanarvoiset etuudet (koulutukset) ovat verollepantavia.

TYÖTTÖMÄT

Työttömät tarvitsisivat koulutusta tai ainakin useimmat haluavat sitä työllistyäkseen, mutta heillä on edelleen sama tilanne kuin työllisilläkin on ollut tähän asti.

Säännökset ovat epäselviä, mikä koulutus on sallittua tai mikä ei. Heillä on lisäksi käänteiset riskit verrattuna työntekijöihin. Omavaltaiset (silti järkevät ja perustellut) koulutukset ovat voineet tehdä yllättäviäkin veroseuraamuksia työntekijöille, työttömän omavaltainen kouluttautuminen taas voi peruuttaa tulot kokonaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

72 − = 69