HÄMEENLINNA KUNTAVAALIT 13.06.2021/ Rafael Hellsten, Liike Nyt

Kuntavaaliehdokas on keskimmäisenä, Kaneli-kissa ei ole ehdolla.

Kaneli-kissa ei ole siis ehdolla, mutta kannustaa kyllä.

01.06.2021

TIETOA TARVITAAN

Posti: kommentti_hellsten.fi Testaa taitosi kuntavisassa

ONKO OPITTU MENNEISTÄ?

Hämeenlinnassa päättyy kohta taas yksi valtuustokausi. Kaupungin rahat eivät riittäneet menoihin, vaan tehtiin alijäämää. Alijäämät korvattiin kuitenkin vuonna 2020 valtiolta saaduilla rahoilla.

Jatketaanko samoin tulevaisuudessa? Entä miksi menot ovat liian suuret vai miksi tulot eivät riitä? Entä Sote, miksei siitä kerrota, ainakin kaupungin menot puolittuvat, mutta myös tulot. Miksi  nykyvaltuutetut eivät kerro esimerkiksi, että meneekö kaupungin päätösvalta alueella oleviin terveysasemiin?

Eikö olekin selkeitä kysymyksiä?

MIKSI EI KERROTA SYITÄ?

En syytä ketään huonosta kaupungin taloudesta, mutta siitä syytän, että sitä ei nosteta tarpeeksi esille. Ei se ole häpeä, jos kerta kaikkiaan vaikka sote-menot ovat yllättävät ja suuret – sitten on niin, mutta se on häpeä, että sitä ei selvitetä, siitä ei kerrota ja sitä ei analysoida. Luotetaan vain valtion apuun ja rahastokikkailuihin.

MITÄ MINÄ TIEDÄN?

En ole ollut missään valtuustossa aikaisemmin. Olen asunut lukuisilla erikokoisilla paikkakunnilla, minulla on siis laaja näkemys asioihin. Tietoa ja kokemusta saa muutenkin kuin valtuustoissa istumalla, esimerkiksi opiskelemalla julkisoikeutta ja tilastotiedettä. Eikös jokin tietojohtajuus ole päivän sana?

Tämän tiedän: Kanta-Hämeessä ovat vuodesta 2014 asukkaat  vähentyneet noin 5 000:lla, vaikka Kasvukäytävä- ja muita projekteja on ollut. Lasten määrä on vähentynyt Hämeenlinnassa noin 300:lla nyt kahtena vuotena 2019-2020, vaikka on ollut jokin Lapsiystävällisyysprojekti. Hämeenlinnassa ovat yritykset ja työlliset vähentyneet, mutta siitä ei koskaan raportoida. Sehän on tieteellisesti sanottuna taloudellisen huoltosuhteen huononemista ja olisihan siinä kaupungin strategiaan ainakin hieno sana.

En minä näihin asioihin mainosta tietäväni ratkaisua, mutta tiedostan ongelmat ja ainakin minä ymmärrän, että jos tuloja ei ole näköpiirissä, niin menoja on pienennettävä. Mutta ei mikään estä sopivankokoisia investointeja tekemästä ja varsinkin pieniä.

MIKSI MINÄ VALTUUSTOON?

Meillä ja monessa muussa valtuustossa on jopa 10 kautta olleita veteraaneja. Minusta vain on huvittavaa, että mitä kauemmin ollaan (kuntien)  luottamushenkilönä, sen vähemmän on sanottavaa. Onkin sanottu, että menestyvä poliitikko tarvitsee sekä hyvän ohjelman (agendan, osaamisen jollain alueella) että taidon kommunikoida yleisön eli äänestäjien kanssa. No, nyt sitten kuntapoliitikoilta puuttuu jompikumpi taito, muuten he olisivat pitemmällä politiikassa. Joskus tuntuu, että heiltä puuttuu jopa molemmat.

LUPAUS

Kuten edellä kerroin ei minulla ole muuta ohjelmaa, kuin että tasokkaalla varsinkin toisen asteen koulutuksella on vetovoimaa, (pien)yrittäjien huomaavaisella kohtelulla ja myös lapsiperheiden huomaavaisella kohtelulla  on merkitystä ja yleensä menojen analysoinnilla. Niin, se lupaus. Lupaan hallita ainakin sen toisen poliitikon osaamisalueen: olen jaksanut nostaa asioita esille rakentavan krittisesti jo pitkään mielipidekirjoituksissani ja jos olisin valtuustossa, voisin kertoa niistä enemmänkin – ja selkokielellä.

NYT on aika äänestää (Rafael) Hellsten valtuustoon, 143 numerolla! Posti: kommentti_hellsten.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

34 − 25 =