Kuntaverotus – työttömiltä verotulot

19.12.2017

Lukuja on pyöristetty ja eri vähennyksiä ei luetella samoin kuin monet pienehköt  veroluonteiset maksut jätetään yksilöimättä.

KUNNAN  VEROPROSENTTI 20 % , todellisuus: 6,5 %

Efektiivinen kuntaveroprosentti

Alunperin siis 20 000 euron palkkatulosta pitäisi maksaa kunnalle noin 4 000 euroa kuntaveroprosentin ollessa 20 %. Kuitenkin palkkatulosta vähennetään ensin erilaisia vähennyksiä ihan pyytämättä jopa kuutisen tonnia (6 400 euroa), näin ollen veroa jää maksettavaksi vain 20 % x 13 600 euroa => 2 700 euroa kunnalle. Useimmilla on vielä ainakin työmatkakuluja lisäksi, joita saa vähentää.

Tästä itse verostakin vielä hyvitetään työtulovähennystä 1 400 euroa, joten kunta saa lopulta vain 1 300 euroa. Lopullinen kuntaveroprosentti on 6,5 prosenttia!!!! Työssäkäyvä maksaa vielä tämän lisäksi eläkemaksuja noin tonnin ja muutaman satasen muita maksuja.

Palkkatuloilla 20 000 euroa vuodessa todellinen eli efektiivinen kunnallisveroprosentti on siis 6,5 prosenttia.

TYÖTÖN MAKSAA KOKO KUNNALLISVERON TÄYTENÄ

Ansiosidonnaisena työttömyyskorvauksena 20 000 euroa on melko korkea, mutta kunnan rahoituksen kannalta se on loistava: käytännössä työttömällä ei ole mitään vähennyksiä, joten kunta voi verottaa koko 20 000 euron summan ja siitä tulee veroja kunnalle 4 000 euroa. Siis työttömän tulon kohdalla efektiivinen kuntaveroprosentti ei eroa alkuperäisestä eli nimellisestä. Tähän on lisättävä vielä muutama satanen eri maksuja ja ripaus valtion tuloveroakin.

PIENIPALKKAISTEN IRTISANOMISET KANNATTAISIVAT KUNNALLE

Kunnan (ja muidenkin) kannattaisi kai irtisanoa pienipalkkaisia 20 000 euron vuosipalkalla olevia tai tietytsti suuremmankin palkan omaavia. He saisivat ansiosidonnaista noin 1 200 euroa kuussa ja heidän kunnalle maksamat verot olisivat noin 3 000 euroa vuodessa. Siis vasta kolme työllistä maksaa saman verran veroja kunnalle kuin yksi työllinen.  Vielä jopa 50 000:n palkkatuloilla on kaikkia ”pyytämättä tulevia” vähennyksiä noin 5 000 euron edestä. Silloinkin todelliseksi, efektiiviseksi veroprosentiksi tulee vain 18 %.

Julkisen hallinnonkin kai pitää toimia nykyään kuin yritys (New Public Management, NPM, uusi julkisjohtamisen oppi ) ja silloinhan irtisanomiset olisivat ihan sopivia, toki parin vuoden päästä ansiosidonnainen ja verotulot loppuvat. Ei kunta voi koskaan olla kuin yritys, mutta tavallisen ihmisen verojärjestelmä on todella mutkikas ja yllättäväkin.

Eläkeläiset maksavat myös veroa

Eläketuloilla 20 000 euroa vuodessa kuntaverotuksessa on noin 4 000 euron vähennykset ja lopulliseksi todelliseksi kuntaveroksi tulee 16 %. Lisäksi on maksettava muutama satanen eri maksuja. Eläkeläiset ja työttömät pitävät kuntaa paremmin pystyssä kuin työssäkäyvät. Kunnissa kannattaisi jättää (ainakin pienipalkkaisten) työpaikkojen luonti sikseen ja hankkia sen sijaan eläkeläisiä ja työttömiä asukkaiksi.

Virallisesti efektiivinen tuotto lasketaan koko kunnassa olevien palkkatulojen summasta ja lisäksi kunta voi verottaa myös yritystulosta (pienyrittäjät, KY, Ay) ja osittain joistain osinkotuloistakin. Esimerkiksi vuokrat ja pörssiyhtiöistä saadut osingot verotetaan täysin valtiolle.

Efekt kuntavero kolme

*********************

** Verohallinnon verolaskuri antaa suuntaviivat, se ei ilmoita erikseen kunta- tai valtionveroja eikä yksilöi joka maksua. ”https://prosentti.vero.fi/VPL2017/Sivut/Aloitus.aspx
** Kuntaliiton sivut efektiivisestä kuntaveroprosentista:
”https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/talous/verotus/kuntien-veroprosentit-ja-
efektiiviset-veroasteet
** Esimerkiksi valtiovarainvaliokunta nostaa esille kuntaveroprosentin ja todellisen maksetun kuntaveron erotuksen esille, lausunnossaan tulevan vuoden (2018) veroista ja veroasteikoista ym.
Valtiovarainvaliokunnan mietintö: VaVM 12/2017 vp – HE  107/2017 vp, sivu 5

money_run

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

− 1 = 1