LIIKE NYT HÄMEENLINNASSA 2021 alkaen – 2022

16.02.2022

Aluevaalit on käyty ja tuloksia niistä on näillä sivuilla. Kanta-Hämeessä saimme yhden edustajan valtuustoon Lopelta, Heli Lehtilä-Salmi, 214 ääntä. Suuremmilla puolueillakin oli ehdokkaan läpipääsykynnys 200 – 300, Kokoomuksella suurin.

Koko Suomessa on 21 hyvinvointialuetta ja saimme niille seuraavasti valtuutettuja:

13 alueella vähintään 1 valtuutettu, Etelä-Savon hyvinvointialueella 5 valtuutettua. Kahdeksalla alueella Liike Nyt jäi ilman aluevaltuustopaikkaa, ehdokkaita oli kaikilta alueilta.

19.01.2022, aluevaalit 2022

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Vaalipäällikkö vasen kuva, itse keskellä ja aluevaalinumero oikealla

Kanta-Hämeen Liike Nyt, yhteystieto: riihimaki_liikenyt.fi

Liike Nyt on levinnyt koko Kanta-Hämeeseen ja meillä on ehdokkaita 21 kpl monesta eri Kanta-Hämeen kunnasta. Tavoitteena on saada 4 %:n kannatus ja voittaa KD, mutta on tietenkin asiatavoitteita. Ei KD ole päävastustaja sinänsä, kannatamme aina hyviä ajatuksia, tulipa ne miltä taholta tahansa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue ei ala toimimaan heti. Kuntavaalien jälkeen valtuutetut tietävät aika tarkkaan, mitä tehdä ja mitä on edessä, mutta 23.01.2022 valittavilla 59 aluevaltuutetuilla on ainutkertainen valta valita, mitä tehdä, keille antaa valtaa (valtuutetuille, asiantuntijoille, virkajohdolle?) ja kuinka paljon asukkaille kerrotaan asioista jo ennen kuin mitään tehdään käytännössä.

Valmistelua on jo tehty suurien puolueiden ja ”vanhojen” sote-johtajien kesken, erilaisia työryhmiä on kuunneltu ja suunnitelmia laadittu, mutta mitään ei ole kerrottu tarkemmin. Muistaakseni EU-liittymisneuvotteluistakin pidettiin tavallista kansaa hyvinkin informoituna, mutta ehkä ihmisten hyvinvointi ei ole niin tärkeä, että sen tulevasta hallinnosta kannattaisi kansalle mitään kertoa.

päivitys 19.01.2022 loppuu

04.06.2021

LIIKE NYT HÄMEENLINNNASSA

Liike Nyt on pari vuotta vanha puolue, jonka Hjallis Harkimo on perustanut. Yksi periaatteemme on, että kuuntelemme ajatuksia ja ehdotuksia myös muilta puolueilta. Yrittäjyys, toisista huolehtiminen ja yksilön arvostaminen (muiden mielipiteet) ovat joitakin arvojamme.

HYSSYTTELY-HÄMEENLINNAA EI ENÄÄ OLE

Olen tarkastellut Hämeen Sanomien ja Kaupunkiuutisten kirjoituksia jo muutaman vuoden. Näyttää siltä, että tällä ehdokaskierroksella alkaa olla hyssyttely-hämeenlinnan aika ohitse: moni ehdokas esittää kriittisiä mielipiteitä –ja omalla nimellään.

MITEN VOI VAIETA?

Olen kirjoitellut Hämeen Sanomien ja Kaupunkiuutisten mielipidepalstoille (lisäksi på svenska till Vasabladet, Hufvudstadsbladet, Sydin). Olen koettanut nostaa esiin varsinkin sitä, että kokeneetkaan päättäjät (jopa 12 kautta valtuustoissa) eivät osaa sanoa oikeastaan mitään. Olen myös nostanut esiin muiden hyviä avauksia.

IRMA TAAVELA (Sdp.) Kaupunkiuutiset 08.05.2021 Viimeksi Kaupunkiuutisissa (KU 08.05.2021) kehuin SDP:n Irma Taavelaa, Hän oli kirjoittanut ja pohtinut valtuutetun todellista valtaa (KU 08.05.2021). Tätä ei oikeastaan kukaan ole tehnyt, vaikka tosiaan joillakin olisi 10 – 12 kauden perusteella jo tietoakin.

PEKKA ARVIO (Kok.) Keski-Häme 03.06.2021 Arvostan myös Kokoomuksen Pekka Arvion kirjoitusta 3.6.2021 Keski-Hämeessä. Hän oli 3 kautta Lammin valtuustossa ja nyt Hämeenlinnassa kolme kautta. Ei ole enää ehdokkaana. Hän arvostelee valtuuston kokouskäytäntöjä sekä myös välillä liian perusteellisia ja pitkiä selvityksiä.  Siis esittää rakentavaa kritiikkiä koko systeemistä. Valitettavasti usein politisoituneessa Hämeenlinnassa pienenkin kritiikin esittäjä on heti kapinallinen ”persu”.

KAROLIINA FRANK (Kok.) Hämeen Sanomat kevät 2021 Keväämmällä oli kokoomusehdokas Karoliina Frankin kirjoitus, jossa hän kritisoi Hämeen liiton maakuntajohtajan Anna-Mari Ahosen loman ajankohtaa. Siis kokoomuksen ehdokas kritisoi ainakin jonkinlaisen kokoomustaustan omaavaa? Eikö se ole ihan laillista, mutta saattaa olla, että joidenkin vanhoillisten mielestä se ei olisi sopivaa.

KIMMO KAUTIO (Ps.) Kaupunkiuutiset 30.12.2020 Kimmo Kautio kirjoittaa Kaupunkiuutisissa (KU 30.12.202) siitä, että Hämeenlinnan kaupungissa on korkeasti koulutettua osaajia vähän joka alalla. Eikös tämä ole ihan positiivinen näkökulma?  Miten muka ”persu” aina vastustaa eikä esitä vaihtoehtoja? Kimmo esittää nimittäin, että koska väki on hyvin koulutettuja heitä ja heidän asiantuntemustaan pitäisi myös käyttää mieluummin (tai siis pyrkiä siihen)  kuin ulkopuolisia konsultteja.

HEIKKI KOSKELA (Kesk.)  Kaupunkiuutiset 31.03.2021 Heikki Koskela (Kesk,) otti kantaa Kaupunkiuutisissa (KU 31.03.2021) ikääntyvän väestön tulomuuttoon Hämeenlinnaan. Olin kirjoittanut (KU 27.03.2021), kuinka yli 55-vuotiaat ovat vuosikymmeniä muuttaneet mielellään Hämeenlinnaan (joka vuosi noin + 100-200 muuttovoittoa ihan ilman markkinointia). Heikki kirjoitti ja lisäsi hyvin, kuinka tuo ikäryhmä ei tarvitse päiväkoteja eikä kouluja, mutta tuo kulutuspanosta mukanaan (ja verotuloja). Koska on jo luonnostaan vetoa, sitä voisi helposti lisätäkin.

KIRSI LEHTO (Kok.) Kaupunkiuutiset 10.04.2021, Laki ei takaa eettisyyttä

Kokoomusehdokas Kirsi Lehto esittää melkeinpä tärkeimmän ajatuksen kunnallisesta päätöksenteosta. Hän lainaa seuraavaa ohjetta: ”On välttämätöntä toimia aina lain mukaan, mutta yhtä oleellista on, miltä asia näyttää kuntalaisille ja muille kaupungista ulospäin.” ”Ei siis riitä, että toimii lain mukaan, vaan on toimittava myös eettisesti oikein.”

Siis, jos esimerkiksi todetaan, että strategiajohtaja Markku Rimpelä ei ole tehnyt mitään laitonta eikä ole ollut jäävi päätöksissään, niin ei se auttaa siihen, että kaupunkilaiset ja isommat mediat ovat jo uutisoineet kaikesta häneen liittyvästä asiasta vähemmän mukavasti. Miltä näytti, kun salailtiin asian tiimoilta salaamista ja siinä(kin) epäonnistuttiin?

Minäkin otin tätä asiaa esille jo vuoden 2020 tammikuussa, tosin hiukan värikkäämmin sanakääntein, silloinkin varmaan vanhoillisemmat ottivat nokkiinsa, ehkä Kirsikin järkyttää joitakin, koska hän kirjoittaa harvinaisen selkeästi ja ytimekkäästi.

LASSI VALKAMA (sd.) Hämeen Sanomat 27.05.2021 Lassi Valkama kirjoitti selkeäsi Hämeen Sanomissa, kuinka työllisyyspalveluiden ottaminen kaupungille ei ole ehkä aivan onnistunut. Hänen mukaansa on ilmennyt kiistaa työvoimahallinnon ja kaupungin välillä, sehän tietysti voi haitata itse toimintaa eli työllistämistä.

KAUPUNKIIN EI VAIKUTA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYDEN SAKKOMAKSUT

Minä myös kritisoin tätä kaupungin työllistämishanketta alkuvuodesta Hämeen Sanomien kirjoituksessani, koska epäilen, että ainakaan pitkäaikaistyöttömiin tämä(kään) ei auta, auttaako valitettavasti mikään? Lisäksi useimmat kunnat ja kaupungit saavat verotuloina työttömiltä enemmän kuin niiden pitkäaikaistyöttömien sakkomaksut ovat. Siis ne sakkomaksut eivät ole todellisia rangaistuksia.

KANNATETTAVIA AVAUKSIA ON MONILLA

Hyviä ja kannatettavia ajatuksia ja avauksia on ollut paljon muitakin. Varsinkin Vihreiden (Satu Heinonen), KD:n ja Vasemmistoliiton kirjoituksista on jäänyt mieleen inhimillinen näkökulma, joka on paljon hävinnyt kaupungissa erityisesti sosiaalipuolen hallinnossa. Yleensäkään kaupungin hallinnosta ei saa mitään vastauksia, paitsi juridista selittelyä. Kohta väistyvä ”vaikeneva kaupunginjohtaja” oli ehkä esikuva koko hallinnolle. Niin, siitähän oli jo tuolla aikaisemmin.

Menestystä kaikille omilla aivoillaan ajatteleville ehdokkaille kaikista puolueista ! 

Suomen lipun päivä,Hämeenlinna ArmasLauniksen-Seminaarinkadun kulma, isänmaallista: lippu, sinitaivas, koivun lehtiä 04.06.2021

04.06.2021

08.06.2021

KOULUTETTUJEN NUORTEN TULEVAISUUS

Koululaiset ja lapset ja heidän huoltajat, kasvattajat ja opettajat ovat tehneet poikkeusoloissa huomattavan työn. Sitä on syytä muistaa, mutta erityisesti pohdin koulutettujen nuorten tulevaisuutta. Meillä on HAMK, josta tulee hyvin koulutettuja nuoria, mutta onko paikallinen ja seudullinen yrityskulttuuri sellainen vanhoillinen, että nuorten on lähdettävä isompiin kaupunkeihin ja ehkä ulkomaille. Onko siis HAMK:n koulutetut nuoret liian osaavia Kanta-Hämeen bulkkiyrityksiin vai ovatko ne bulkkiyrityksiä? Seudullinen elinkeinoelämä ei ole kovin aktiivisesti itseään esitellyt, paitsi jokin juttu ollut muka työvoimapulasta. Sekin on jäänyt täsmentämättä, että millä alalla ja kuinka paljon?

YRITTÄJYYS

Nyt muutamana viime päivänä on ollut pari kirjoitusta Hämeen Sanomissa, joiden ansiosta olen miettinyt, että onko Hämeenlinnan valtuustossa toimivien (joidenkin) puolueiden yrittäjäsiivet sellaisia, jotka eivät kovin mielellään haluaisi tänne muita yrittäjiä kilpailemaan. Hämeenlinnahan ei saanut hyvää sijoitusta EK-kuntarankingissa tänä keväänä.

KULTTUURI

Kantolan tapahtumapuistossa on ollut muutama konsertti ja tänä kesänäkin tapahtumia. Hyvä niin. Miksi kuitenkin tapahtumapuiston pääidea eli rokkikonsertit piti ulkoistaa suurelle kansainväliselle toimijalle, joka ei ajattele paikkakunnan etua millään tavalla? Ja eikö nykyään isoimmat rokkistarat tee omat aikataulunsakin siten, että ei edes Pohjoismaat sovi niihin. Tapahtumapuiston panostuksella olisi voitu toteuttaa yksittäisiä monen eri lajin konsertteja ja ilman riippuvuutta monista eri toimijoista. Miksi ilmainen jokavuotinen Ämy-konsertti loppui? Onko kaupungin säännöstö sellainen, että katusoittajat eivät voi esiintyä (normaaliaikanakaan).

AUTOKAUPPA, MIHIN UNOHTUI KAMUX?

Se suuri pohjoismainen autokauppa (SCC), joka ei toteutunut ja ei nyt sittenkään kaupungin rahaa niin hirveästi syönyt vei kuitenkin mainetta. Oikeustoimet jatkuvat kalliisti yhteiskunnan kustannuksella. Eikö kukaan muistanut SCC-huumassa Kamux-autoliikettä, yksittäinen yritys Hämeenlinnassa, joka on kasvanut huimasti. Miksi pitää olla valtavia hankkeita, jotta ne saavat kaupungin tuen?

REVYY AUTOKAUPASTA PALAUTTAISI MAINEEN

Jos SCC;n vuoksi meni mainetta, niin viestintäoppien mukaan siitä pitänyt (olisi voinut) tehdä menestysrevyyn, ”Kun Rintalan Markku autokaupan perusti” Nimi mukailtu kotimaisen elokuvan nimestä: ”Kun Hunttalan Matti Suomen osti”, 1984. Siinähän huijari aloittaa pikkupaikkakunnalla toiminnan ja ujuttautumisen antamalla ensin pelipaidat paikalliselle urheiluseuralle. Siis huumorintaju puuttuu Hämeenlinnan päättäjiltä, tällaisella revyyllä olisi korvattu mainehaitta. Lähes jokaisella paikka kunnalla on oma ”SCC”, mutta harvoin näin isoa.

IKÄIHMISTEN SUOSIMA HÄMEENLINNA

Vuosikymmeniä Hämeenlinna on saanut muuttovoittoa yli 55-vuotiasta noin 100 -200 vuosittain ja on ollut lähes Suomen suosituin tässä ”lajissa”. Se on hienoa, mutta millään tavalla sitä ei ole tuettu eikä otettu positiivisesti kaupungin taholta huomioon. Sehän on jo olemassa oleva voimavara, jota pitäisi vaalia. On vanha viisaus, että pitää ainakin joskus tyytyä siihen, mitä on, eikä tavoitella mahdottomia. Tästä on jo edelläkin kirjoitettu.

MUUT EHDOKKAAT LIIKE NYT: HÄMEENLINNA

Hämeenlinnassa ei myös kaksi muuta ehdokosta, Arvo Haapanen ja Markku Kukkohovi, heidän tietojaan on Liike Nyt sivustolla: Liikenyt.fi/ehdokkaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

9 + 1 =