MURHEELLINEN SATAVUOTIAS HALLINTOMALLI

22.01.2022

MURHEELLINEN SATAVUOTIAS HALLINTOMALLI

”Samoin on murheellista, jos hyvinvointialueille istutettaisiin sellaisenaan satavuotias hallintomalli lautakuntineen.”

Näin toteavat Sitran yliasiamies Jyrki Katainen ja johtaja Veera Heinonen Helsingin sanomien vieraskynä – palstalla 19.01.2022.

Laki hyvinvointialueesta on hyvin samankaltainen kuin kuntalaki ja hyvinvointialueiden hallintorakenteesta tullee myös samankaltainen. Ei mikään rakenne tai toimintatapa voi säilyä toimivana sataa vuotta.

Käytäntöä ei ole ilman hallintoa, mutta sitä on tulkittu tähän asti siten, että jokainen kaupungin ja kunnan hallinnossa on tarpeellinen. Olisi mietittävä esimerkiksi onko jokainen nykyinen sote-johtaja tarpeellinen uudella hyvinvointialueella, sitähän ei tehdä.

Valtiollakin on joskus organisaatiomuutosten yhteydessä laitettu asiantuntijatyöntekijät tekemään (edes muodolliset) hakemukset uusiin tehtäviin. Samoin kunta- ja paikallishallinnossa (ja siis tulevassa aluehallinnossa) olisi nyt hyvä jokaisen johtajan arvioida, että mitä on saanut aikaan ja mihin tehtävään on valmis uudessa organisaatiossa. Samoin pitäisi jokaisen tarpeellisuus miettiä (joka kunnan sote-johtajat ja vastaavat?).

Miksi taas hukataan uusiutumisen mahdollisuus, vaikka enää ei ole mitään viiden vuoden irtisanomissuojaa, kuten kuntaliitosten huippuvuosina? Toimiihan hallinto aina jotenkin vaikka vanhoilla nuoteilla ja samoilla tekijöillä ja puolueilla kuin kunnissakin, mutta ilmeisesti ollaan taas hukkaamassa edes pieni uudistumisen mahdollisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

19 + = 27