Pohjanmaan kuntapolitiikka

12.12.2017

Pohjamaan_pellot

Keskustan ja RKP::n jakama Pohjanmaan vaalipiiri

Pohjanmaan vaalipiirissä on 41 kuntaa, suurimmat kaupungit ovat Vaasa ja Seinäjoki. Kuntavaaleissa ovat valtapuolueina Keskusta(CENT) ja RKP (SFP). Muille puolueille ei jää juuri mitään, poikkeuksen tekee Kristillisdemokraattien hallitsema Luoto (Larsmo). Siellä valtuuston 27 paikasta 13 on KD:lla ja 10 RKP:llä. SDP on siellä kiilana 4 paikalla.

Keskustan valtaa

Keskustalla on ehdoton enemmistö 14 kunnassa, mutta ei missään kaikkia valtuustopaikkoja.

RKP: kaikki tai mitään

RKP:llä on kaikki valtuustopaikat Korsnäsissä, Vöyrillä (Vörå) myös  yhtä SDP:n edustajaa lukuunottamatta. Närpiössä 35 paikasta RKP:llä on 32 ja 3 on jäänyt SDP:lle. RKP:n enemmistö on  seuraavissa kunnissa:  Mustasaari (Malax, Vaasan reikäleipäkunta), Uusikaarlepyy, Maalahti, Kristiinankaupunki, Pedersören kunta, Kruunupyy, Pietarsaari. Toisaalta on 26 kuntaa, joiden valtuustoissa ei ole yhtään RKP:n edustajaa.

Monipuoluejärjestelmä

Näin ”etelästä katsoen” Keskustan ja RKP:n  ylivalta vaikuttaa liioittelulta, mutta näin on äänestetty ja haluttu ja korkealla äänestysprosentilla; siitä voisi ”täällä etelässä” ottaa oppia. Valtuustojen koko on pienissäkin kunnissa melko iso ja se antaa useammalle kuntalaiselle mahdollisuuden tulla valituksi.

***
Vaalit.fi>Vaalien tulos- ja tietopalvelu >
Oikeusministeriön tulos- ja tietopalvelu>
Kuntavaalit 9.4.2017>
… Tulokset, ladattavat tiedostot ym.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

+ 48 = 57