Tampereella onnistuu kaikki

Hämeenlinna 15.03.2017

Tampere, kukkaiskaupunki

Mansessa onnistuu kaikki

AINA SUOMEN MUKAVIN

Otsikko voi olla liioitteleva, mutta olen lukenut vuosia ”iltalehdistä” (Ilta-Sanomat, Iltalehti) näitä luokituksia, mikä on mukavin ja kivoin kunta asua. Siellä on aina Tampere ykkösenä tai ainakin kärjessä. Tietysti voidaan nipottaa, että ne ovat vain sellaista viihteellistä listausta. Voi olla, mutta tulokset ovat aina samansuuntaisia. Hämeenlinna on aina jossain keskivaiheilla.

RANTATUNNELI AJALLAAN

Kun Espoossa törmäiltiin Länsimetron osalta ainakin aikataulutuksessa, Mansen rantatunneli valmistui puoli vuotta etuajassa. Hämeessä ei olla hitaita (Pirkanmaa osa entistä Hämeen lääniä). Tampereella myös suunnitellaan korkeita rakennuksia ja radan päälle kai ajatellaan jääkiekkoareenaa. Suuruudenhullua? No, ei siellä ihan niin suoraan puhuta.

TEOLLISUUSKAUPUNGISTA DATACITYKSI

Teollisuusaikakausi loppui Suomessa suureen 1990-luvun lamaan ja se kolhaisi hetken Tamperetta kovasti, mutta jotenkin se muuttui nopeasti datacityksi ja  Espoon veroiseksi. Siellä oli Nokiaa ja Tietoa; nyt tietysti Nokia on hävinnyt koko Suomesta, mutta joka tapauksessa Tampere selvitti yhden murrosvaiheen.

YLIOPISTO

Yliopisto Tampereella ei ole ollenkaan itsestäänselvyys. Se oli alunperin Helsingissä ja se oli nimellä Yhteiskunnallinen korkeakoulu. Se SIIRRETTIIN Tampereelle 1960 ja se alkoi  toimia yliopistona vuodesta 1966. Sieltä valmistui vielä 1990-luvun lopulla esimerkiksi sosionomeja ja siellä oli erityinen kunnallistutkinto. Jokatapauksessa ensin piti siirtää Helsingistä koulutus, miten ihmeessä se saatiin aikaan ennen aluepolitiikkaa tai hajasijoitusideoita.

TEATTERI, MUSEOT

Tampereella on monia teattereita ja on aina ollut ja käykääpä ihmettelemässä melko uutta Vapriikki -museokeskusta.  Siellä on lukuisia museoita yhdessä ja ei siellä kaikkea ehdi yhdessä päivässä nähdä. Tampere on jääkiekkokaupunki, mutta se on yhdistänyt sopuisasti jääkiekon ja kulttuurin, sillä Vapriikissa on jääkiekkomuseo. Se oli vuodesta 1979 Hakametsän jäähallin yhteydessä, josta se siirrettiin Vapriikkiin.

KULTTUURI JA JÄÄKIEKKO

Ne eivät ole siis vastakkaisia. Tässähän on minulle uudelle ehdokkaalle uusi ajatus: jääkiekkokaupunki Hämeenlinna voisi perustaa pienemmän HPK-museon. Senkin historiaan mahtuu hyviä tarinoita nousuineen ja laskuineen ja monia vaikuttavia persoonia (Aksu oli jumppamaikkani Hämeenlinnan lyseossa).

POLITIIKKA

Olisiko Tampere keksinty ennen Hämeenlinnaa tilaaja-tuottajamallin. Jotain johtajakierrätystäkin siellä viriteltiin. Tampere ja varsinkin sen yliopisto oli erittäin punainen (virallisesti vasemmistolainen) paikka 1960-luvulla ja  siellä oli erityisen punainen viestinnän ja sanomalehtitoiminnan opetus senkin ajan olosuhteisiin nähden.

PIENI SUURI KYLÄ

Joskus siellä liikkuessa kuulin  bussissa ohimennen, vai oliko se bussikuski, joka sanoi, että Tampere on suurkaupunki (Suomen oloissa), jossa on silti kuitenkin säilynyt kylämeininki. No ajatelkaa muusikko Pate Mustajärveä tai jääkiekkoilija Timo Jutilaa. Se puheen soundi ja se asenne: ”emmää ny niin mikäänoo” ja silti on kuitenkin hyvä itsetunto.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

52 + = 62