Tappiokunnat, Tampere, Vaasa, Kotka

13.12.2017

Kuntien alijäämät 2015, 2016

Alimpana olevan taulukon 48 kunnalla on ollut alijäämää molempina vuosina 2015, 2016 eli ainakin kaksi vuotta peräkkäin. Tulot eivät ole riittäneet menoihin. ”Tappiokuntia” on siis noin kuudennes noin 300:sta. Ei kunta, kuten ei yrityskään kaadu muutaman vuoden tappioihin, mutta jokin hälytysmerkki se on,

Suuriakin kaupunkeja, Tampere,  Kotka, Vaasa tappiolla

Kunnat ovat asukasluvun mukaan suuruusjärjestyksessä. Tampereen tilinpäätös on ollut alijäämäinen siis vuosina 2015 ja 2016. Se on hieman yllättävää, mutta sillä on edellisiltä vuosilta kertynyt ylijäämää puoli miljardia. Se tekee asukasta kohti lähes 2 600 euroa,eli ei mitään kriisiä sinänsä.

Enemmän vaikeuksissa näyttävät olevan Vaasa ja Kotka. Nillä on kertynyt jo edellisvuosilta asukaskohtaista alijäämää muutama sata euroa asukasta kohti. Yksi virallinen valtiovarainministeriön kriisikuntamittari on 1-2 vuoden alijäämän lisäksi -500 euroa asukaskohtaista kertynyttä alijäämää,

Kaskinen ja Pyhäjärvi menneiden hyvien vuosien varassa

Tappio_asukas -sarake kertoo asukaskohtaisen alijäämän vuosina 2015-2016, niiden keskiarvon. Kaskinen ja Pyhäjärvi ovat tehneet valtavat asukaskohtaiset tappiot ko. vuosina, mutta ”taseissa on vielä varaa” edellisvuosien ylijäämissä. Kaskinen vaikuttaa suorastaan rikkaalta kertyneen asukaskohtaisen ylijäämän mukaan.

Taulukon viimeinen sarake kertoo siis, kuinka paljon on kertynyt ylijäämää edellisvuosina asukasta kohti tai paljonko ollaan jo pakkasella.  Hurjimmat luvut näyttävät olevan Juankoskella, Teuvalla, Luvialla ja Jämijärvellä ja kuten todettu Kotkalla.

Juankoski jo vuosia pakkasella

Juankoski julistettiin kriisikunnaksi jo 2012, mutta on se vielä itsenäinen. Valtion pakkotoimenpiteetkään eivät ole aina nopeita. Viimeksi Vimpeli ja Rääkkylä ovt ”selvinneet” kriisikuntamenettelystä itsenäisenä ja saaneet taloutensa reivattua kuntoon tai ei ainakaan ole alijäämää – tietysti verot saattavat nousta ja palvelut huonontua, kun taloutta tasapainotetaan; itsenäisyydellä voi olla hintansa.

Vuonna 2017 valtiovarainministeriö julisti virallisesti kriisikunniksi: Hyrynsalmi, Jämijärvi, Teuva. Ähtäri.

Kuntien_alijäämä_2015_2016

Valtiovarainministeriön sivut:

Valtiovarainministeriö_vm.fi>
Kunta-asiat> Kuntatalous> Kuntatalouden seuranta ja arviointi>
Kuntien tilinpäätöskortti ja tilinpäätöstiedot>
Kuntien tilinpäätökset 2014-2016, kuntakortti (päivitetty 9.6.2017),

Edelläolevassa taulukossa kuntakohtaisia taloustietoja kolmelta vuodelta 2014, 2015, 2016

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

− 2 = 3