Valtion rahojen ennakointia ja vahtimista

Kuntalain (410/2015, 14 §) mukaan valtuusto päättää (vain) kuntastrategiasta ja muista laajoista asioista. Hyvä niin, laaditaan sitten strategioita ja budjetteja, mutta pitää ajatella myös rahaa ja sen lähteitä yksityiskohtaisemmin.

OPETUS MAKSAA – yhdeksän tonnia

Hämeen Sanomissa oli su 19.02.2017 artikkeli Hämeenlinnan perusopetuksesta; siinä ei tällä kertaa ollut lukuja mainittu. Yksi perusopetuksen oppilas maksaa kunnille noin 9 000 euroa vuodessa. Tarkempi lukema Hämeenlinnalle 2015 on jotain 8 700; onko se paljon vai vähän ja mitä sillä saa, sitä pitäisi arvioida tarkemmin ja vertailla muihin kuntiin.

KUKA MAKSAA?

Joskus ollaan sitä mieltä, että veronmaksajien rahoja laitetaan sinne ja tänne kaikkeen turhuuteen. No tiedä siitä, mutta ei mikään kunta (except Espoo) elä pelkästään palkansaajien verotuloilla eikä kiinteistöveroilla. Perusopetukseen ja siihen kuuluisaan SOTEE:n saadaan valtiolta (nytkin) rahaa suunnilleen 20-25 prosenttia menoista.

Toisaalta on jopa kuntia, joiden menot maksetaan melkein 60-prosenttisesti valtion varoista.

KUKA SEN TIETÄÄ JA LASKEE?

Kuten olen kirjoitellut aikaisemminkin (linkki edempänänä), valtion kunnille antamien rahojen laskeminen on tilastotieteellisten kaavojen käyttöä ja sen järjestelmän ymmärrys on karannut tavalliselta henkilöltä jo ajat sitten.

Luottamusmieskin ymmärsi

VAHTIIKO VIRANHALTIJA, ENNAKOIDAANKO?

SOTE:n vuoksi lasketaan uudelleen perusopetuksen tarvitsemat  valtion maksuosuudet. Kuka vahtisi ja osaisi vahtia ja ennakoida, että saamme parin vuoden päästä suunnilleen saman verran perusopetukseen kuin nytkin. Aikoinaan kuntaliitosta tehtäessä laskettiin ennakkoon ja huolella, miten valtionosuudet muuttuvat liitoksen jälkeen.

Kunnan ja sen luottamushenkilöiden ja joidenkin viranhaltijoiden tehtävät vähenevät, mutta 2-3 vuoden muutosvaiheessa kunnan ja kuntalaisten edunvalvonta korostuu erityisesti, valtion kanssa on oltava tarkkana ja muutenkin, silloin on haastetta yllinkyllin, siksi olen mukana.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 + 1 =