ALUEVAALI-TRIVIAN VASTAUKSIA 13.01.2022

13.01.2022

Nettisivuillani on aluevaaleihin (vaalipäivä 23.01.2022) liittyvä kysymyspatteri. Siellä on vastaukset annettu, mutta niistä voi lukea tässä lisää.

Aluevaalitiedon testikysymyksiä: http://www.hellsten.fi/alue.php

1) Peruspalvelut säilyvät?

Kunnilla ei ole kohta päätösvaltaa ”omiin” asioihinsa eli pienestä kunnasta voidaan lopettaa paikallisia sosiaali- ja terveyspalveluita, jää kuitenkin mahdollisuus liikkuviin, osa-aikaisiin ja digitaalisiin palveluihin. Tämä on keskittämistä kuten kunnat itsekin ovat keskittäneet koulupalveluitaan jo 1960-luvulta lähtien.

2) Kun rahat loppuvat

Useimmiten kuntahallinnossa budjetit ylitetään ja sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoito tarvitsee aina lisärahoitusta osakaskunniltaan. Pienet kunnat ovat aina yllättyneet näistä laskuista, enää niitä ei tule, mutta ainahan joku laskut maksaa (kts. kohta 3)

Hyvinvointialue, siis Kanta-Hämeen 11 kunnan yhteenliittymä ei voi ottaa lainaa menoihin ja kuluihin, ei voi verottaa lisää eikä saa muutenkaan lisää rahaa valtiolta. Myöskään kunnilta ei voi enää pyytää/vaatia rahaa.

Miten hyvinvointialue pystyy säästämään toiminnoissaan, kun ”edeltäjätkään” eivät ole pystyneet, toisaalta eivät ole osanneetkaan eivätkä halunneetkaan?

3) Verot nousevat – aina jollakin veronimikkeellä

Kunnille maksetut verot (KV) pienevät noin kolmanneksen 1.1,2023 lähtien, mutta se verohelpotus otetaan lisääntyvänä valtionverolla (VV) pois kuitenkin. Veronmaksajalle on sama, millä nimellä veroa kerätään. Olipa maakuntaveroa tai ei, verot ilmeisesti nousevat, koska eivät hyvinvointialueet pysty toimintaansa tehostamaan ja sote-kustannukset vain nousevat.

Verotuksen muuttuminen vuodesta 2022 sote-vuoteen 2023

13.01.2023

Koiria ei enää veroteta eikä kissaveroa ole ollutkaan. Onko sote-keskustelussa arvioitu tarkemmin, että mikä terveyshyöty lemmikeistä voi olla? Rento kissa tai elämäniloinen koira ovat varmasti mielenterveydelle hyväksi – ainakin pitävät ennallaan.

Vaalipäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

17 + = 26